Entree

Hulp en advies bij de uitvaart op basis van vrijwilligheid onderlinge solidariteit en/of nabuurschap

Entree

Hulp en advies bij de uitvaart op basis van vrijwilligheid onderlinge solidariteit en/of nabuurschap

Entree - copy

Hulp en advies bij de uitvaart op basis van vrijwilligheid onderlinge solidariteit en/of nabuurschap

Entree - copy

Hulp en advies bij de uitvaart op basis van vrijwilligheid onderlinge solidariteit en/of nabuurschap

Entree - copy

Hulp en advies bij de uitvaart op basis van vrijwilligheid onderlinge solidariteit en/of nabuurschap

Uitvaartverzorgers DLE stellen zich voor

Glenn Hermsen en Dianne te Paske bij de klokkenstoel op de begraafplaats, vlakbij het uitvaartcentrum van DLE. Foto: Frank Vinkenvleugel
DINXPERLO – Op vrijdag 30 oktober dragen René en Olga Derksen de uitvaartzorg over aan de DLE. Met het aantrekken van Dianne te Paske en Glenn Hermsen als uitvaartverzorgers verwacht uitvaartvereniging De Laatste Eer de uitvaarten op de zelfde zorgvuldige wijze te kunnen verzorgen als René en Olga Derksen dat in de afgelopen drieëndertig jaren hebben gedaan. “En daarmee leggen we de lat hoog! We zijn René en Olga erg dankbaar voor hun niet aflatende inzet en zorg. Wij als bestuur, en met ons Dianne en Glenn, gaan ervoor om dat net zo zorgvuldig voort te zetten”, zegt voorzitter Wijnand Rigter.

Door Lydia ter Welle

Uitvaartvereniging DLE heeft veel tijd en energie gestoken in het aantrekken van twee uitvaartverzorgers. “We hebben met diverse kandidaten gesprekken gevoerd. Want het ging niet alleen om het vinden van twee uitvaartverzorgers, maar ook om goed inschatten of die twee mensen qua stijl bij DLE, bij Dinxperlo en omgeving passen, en welke twee mensen het best zouden kunnen samenwerken om de uitvaartzorg te regelen”, aldus Wijnand Rigter. Secretaris Thea Lammers vult aan: “We hebben bewust voor twee uitvaartverzorgers gekozen. We wilden namelijk garanderen dat onze leden, wanneer ze contact opnemen om een uitvaart te regelen, altijd meteen onze eigen mensen aan de telefoon krijgen. Niet eerst een onpersoonlijk bureau, maar meteen onze uitvaartverzorgers, die ook meteen afspraken maken voor het eerste gesprek met de nabestaanden.”

Afwisselen én samenwerken
In de afgelopen jaren waren daarvoor René en Olga Derksen 24/7 bereikbaar. “Maar dat betekende dat René elk weekend dienst had, altijd klaar moest staan. Dat is een inzet die je niet meer van één persoon kan vragen. Nu kunnen Glenn en Dianne de bereikbaarheidsdienst afwisselen, en verder samen de uitvaarten verzorgen volgens de hoge standaard die de mensen van de DLE gewend zijn”, aldus penningmeester Doortje ter Beek. De uitvaartverzorgers zijn sinds 1 oktober in dienst van DLE. Ze gebruiken de maand oktober, tot René en Olga Derksen stoppen, om zich in te werken, met hulp en ondersteuning van het bestuur van DLE maar ook met hulp van René en Olga Derksen. En vanaf de overdracht op vrijdag 30 oktober zijn ze dan officieel in functie. Ze stellen zich graag even voor.

Voorstellen
Dianne te Paske, 51 jaar, is getrouwd en heeft drie kinderen. Ze is oorspronkelijk afkomstig uit Vragender, en woont nu in Lichtenvoorde. “Ik had altijd een kantoorbaan, maar heb de stap gezet om de opleiding tot uitvaartverzorger te doen, omdat ik niet alleen met mijn hoofd, maar ook met mijn hart en mijn handen wilde werken. En dat heeft het vak van uitvaartverzorger allemaal in zich”, vertelt ze. Die wens begon te groeien na de uitvaart van haar vader, en daarna toen ze nog andere uitvaarten meemaakte waarbij ze nauw betrokken was. Dianne: “Dit vak laat mij echt werken met de handen, het hart én het hoofd. Zo vind ik het bijzonder dat ik de overledene mag verzorgen, en zo mogelijk thuis mag opbaren. Een tweede aspect is het begeleiden van de nabestaanden om de uitvaart vorm te geven, door goed te luisteren naar hun wensen, en hen zo goed mogelijk adviseren. Het derde aspect is het organiseren van de uitvaart zelf. Alles zo regelen, dat het allemaal vanzelf lijkt te gaan. En steeds met gevoel voor de nabestaanden. Want het samen invullen en begeleiden van de uitvaart, en daar een goed gevoel aan overhouden, is belangrijk voor goede rouwverwerking.”

Glenn Hermsen is 29 jaar, van oorsprong afkomstig uit ‘s-Heerenberg, maar nu woonachtig in Doetinchem. Hij vertelt: “Ik werkte voorheen in de zakelijke dienstverlening. De keuze voor het vak van uitvaartverzorger heb ik gemaakt, omdat ik houd van het intermenselijke contact. Net als Dianne vind ik het mooie van mijn vak, dat ik – door de nabestaanden te begeleiden bij het regelen van de uitvaart – kan bijdragen aan goede rouwverwerking. Als mensen naast ondanks het verdriet een positief gevoel overhouden, zo van ‘zo was het precies goed geregeld’.”

Zowel Dianne als Glenn kijken met vertrouwen uit naar hun samenwerking. “Ik denk dat het goed is dat we met z’n tweeën zijn. We kunnen de bereikbaarheid goed garanderen, en we kunnen ons samen inzetten voor het tot in de puntjes regelen van de uitvaarten. Waar nodig samen overleggen en en elkaar aanvullen. Daar gaan we voor!”, aldus Glenn, met instemming van Dianne.

Afscheid van René en Olga Derksen
Het bestuur van DLE wil René en Olga Derksen graag met een receptie bedanken voor hun inzet gedurende de afgelopen jaren. “Helaas maakt corona het ons wat lastig”, zegt Wijnand Rigter. “Maar dat afscheid komt er, met ook gelegenheid voor iedereen die dat wil uit Dinxperlo en omgeving om hen uit te zwaaien. We hebben voorlopig als datum daarvoor zaterdag 28 november staan, maar of dat kan doorgaan, hangt helemaal af van de ontwikkelingen rond corona. Daarnaast is het de vraag of er een locatie beschikbaar en open is met voldoende ruimte om de regels, die ongetwijfeld ook dan nog gelden, te kunnen handhaven. Zodra we daarover meer weten, laten we dat zeker weten. Want een afscheidsreceptie voor René en Olga komt er. Als het niet in november kan, dan maar later!”, benadrukt de voorzitter van DLE.

bron: https://www.de-band.nl/nieuws/algemeen/330566/uitvaartverzorgers-dle-stellen-zich-voor