Entree

Hulp en advies bij de uitvaart op basis van vrijwilligheid onderlinge solidariteit en/of nabuurschap

Entree

Hulp en advies bij de uitvaart op basis van vrijwilligheid onderlinge solidariteit en/of nabuurschap

Entree - copy

Hulp en advies bij de uitvaart op basis van vrijwilligheid onderlinge solidariteit en/of nabuurschap

Entree - copy

Hulp en advies bij de uitvaart op basis van vrijwilligheid onderlinge solidariteit en/of nabuurschap

Entree - copy

Hulp en advies bij de uitvaart op basis van vrijwilligheid onderlinge solidariteit en/of nabuurschap

Het team bij DLE is compleet

Vlnr: Dianne, Aafke en Ester. Foto: PR
Vlnr: Dianne, Aafke en Ester. Foto: PR

DINXPERLO – Het team van Begrafenisvereniging ‘De Laatste Eer’(DLE) is uitgebreid met de komst van Ester Ekema. Het bestuur van DLE is blij met deze uitbreiding en hoopt dat het team in deze huidige samenstelling de leden en niet-leden in het werkgebied, indien nodig, te kunnen ondersteunen. Bij DLE zijn we al bekend met Dianne te Paske en Aafke Kleinhesselink en sinds mei maakt Ester deel uit van het team. Ze heeft van haar toenmalige werkgever en DLE voldoende ruimte gekregen om te kijken of deze baan ook echt bij haar past.

Door Waltraud Wensink

Ester is geboren in Friesland maar woont al vanaf haar twaalfde levensjaar in Dinxperlo, hetgeen maakt dat ze bekend is met het reilen en zeilen hier in de regio. Ester: ”Ik ben ooit begonnen in de zorg (ouderenzorg en psychiatrie) en heb me na een aantal jaren verder ontwikkeld richting leren en ontwikkelen. Toen mijn kinderen jonger waren, heb ik een jaar bij René Derksen gewerkt en daar is als het ware het zaadje ontkiemd en waar ik interesse in de uitvaartbranche kreeg. Dat was toen echter gezien de onregelmatige werktijden heel moeilijk te combineren met de thuissituatie. Een paar jaar geleden zag ik opnieuw de vacature en was toen net werkzaam bij Sensire als Adviseur Leren & Ontwikkelen. Mede doordat er vorig jaar opnieuw een vacature vrij kwam en het feit dat er een aantal toevalligheden mijn pad kruisten, leek het alsof het zo moest zijn en heb ik de keuze gemaakt om toch te solliciteren. Ik ben in mei begonnen en ben blij met de overstap.”
Dianne vult aan: ”Mooi dat het team nu compleet is en het voelt goed.”
Wijnand Rigter: ”Het is met drie uitvaartverzorgers net even iets gemakkelijker plannen om alles rond te krijgen en om te voldoen aan de vraag. Waar nodig vullen ze elkaar aan. Alle drie uitvaartverzorgers verschillen van elkaar met ieder haar eigen kwaliteiten. Wel is er een uniforme manier van werken en worden de protocollen en werkwijzes nageleefd zoals afgesproken.”
Dianne: ”Ieder van ons brengt zichzelf mee en geeft op basis van de wensen van de nabestaanden invulling aan de uitvaart. Waar we alle drie rekening mee houden en wat we ook erg belangrijk vinden, is dat we respectvol omgaan met de invulling van het afscheid en de uitvaart.”
Maatwerk is hierbij een belangrijk. De familie weet vaak heel goed wat ze willen of wat de wens van de overledene was. Aafke: ”Ons streven is om de naasten continu de regie te geven en wij ondersteunen bij de keuzes die gemaakt worden.”

Kernwaardes
Bij DLE wordt gewerkt vanuit vier belangrijke kernwaardes die leidend zijn voor de invulling van de werkzaamheden ‘Wi’j bunt d’r veur ow,’ traditioneel en innovatief, 24 uur per dag bereikbaar voor leden- en niet leden, professioneel en betrokken.
Van tevoren weet je nooit hoeveel mensen er zullen overlijden en hoe druk het in een bepaalde periode zal zijn. Dat gaat met pieken en dalen en is niet planbaar. Met de komst van een derde uitvaartverzorger hoopt DLE meer ruimte te hebben zodat er mogelijkheid is voor rust na een periode rondom een uitvaart. Aafke: ”Nu we met ons drieën zijn zal dat net even iets gemakkelijker gaan als het erg druk is en dat is voor ons wel prettig.”

‘We zien het als een bepaalde intimiteit’

‘Je moet het maar kunnen, steeds maar weer geconfronteerd worden met het verdriet van anderen’, wordt er wel eens gezegd. Ester: ”Het is echter niet alleen maar verdriet. We zien het als een bepaalde intimiteit die bij situaties als geboortes, maar ook bij het overlijden hoort. Het is bijzonder dat je hier deel van mag uitmaken. Je mag iemand bijstaan bij verdriet, maar zien ook weleens dat er sprake is van berusting en dankbaarheid. Dat maakt ons beroep ook zo mooi. Er is sprake van verbinding en veel verschillende facetten komen voorbij.”
Dianne: ”Het zijn meerdere taken die het werk ook divers maakt. Je hebt bijvoorbeeld te maken met wet- en regelgeving maar ook met een stukje creativiteit bij het maken van de kaart en het meedenken bij de invulling van de uitvaart. Je draagt ideeën aan en geeft suggesties. Uiteraard beslissen uiteindelijk de nabestaanden hoe ze het gaan doen.”
Bij DLE staan ze open voor de wensen van mensen en er is heel veel mogelijk als het binnen bepaalde grenzen valt, want het moet natuurlijk wel kunnen.
Wijnand: “Naast het bestuur van DLE en de uitvaartverzorgers krijgen we ondersteuning van een groep personeelsleden die in dienst zijn bij DLE die aan ons verbonden zijn met hun eigen taken en daar zijn we erg blij mee. Iedereen is erg waardevol voor hetgeen hij of zij bijdraagt. Met dit team hopen we de vereniging in stand te houden voor de volgende generatie, want uitvaarten zullen er altijd zijn omdat de dood bij het leven hoort. Wij als DLE bewegen hierin mee.”

Voor meer informatie over DLE mag worden gebeld, gemaild (dle@dledinxperlo.nl) of langsgekomen tijdens de inloop op de laatste dinsdag van de maand tussen 11.00 en 12.00 uur.