Entree

Hulp en advies bij de uitvaart op basis van vrijwilligheid onderlinge solidariteit en/of nabuurschap

Entree

Hulp en advies bij de uitvaart op basis van vrijwilligheid onderlinge solidariteit en/of nabuurschap

Entree - copy

Hulp en advies bij de uitvaart op basis van vrijwilligheid onderlinge solidariteit en/of nabuurschap

Entree - copy

Hulp en advies bij de uitvaart op basis van vrijwilligheid onderlinge solidariteit en/of nabuurschap

Entree - copy

Hulp en advies bij de uitvaart op basis van vrijwilligheid onderlinge solidariteit en/of nabuurschap

De Laatste Eer blij met extra 24-uurskamer

Aafke en Dianne. Foto: Frank Vinkenvleugel

DINXPERLO – Begrafenisvereniging ‘De Laatste Eer’ (DLE) krijgt er een 24- uurskamer bij en vanaf januari zal er op iedere laatste dinsdag van de maand een inloop zijn waar mensen van ‘De Laatste Eer’ belangstellenden te woord staan met adviezen en vragen rondom uitvaart en DLE.

Door Waltraud Wensink

Begrafenisvereniging ‘DLE’ heeft als doel om hulp en advies te geven bij de uitvaart op basis van vrijwilligheid en onderlinge solidariteit en/of naoberschap en heeft ruim 3.700 leden. Onder het dienstenpakket valt de laatste verzorging van de overleden door deskundige mensen, aangifte van overlijden bij de gemeente en het verzorgen van overige formaliteiten, het beschikbaar stellen van faciliteiten zoals het DLE uitvaartcentrum voor afscheidsdiensten, koffietafels voor kleine groepen, begeleiding van condoleance, gebruik maken van rouwauto’s, dragers en het bieden van een 24- uurskamer. Het organiseren van een goed afscheid, ondersteunen bij de begrafenis of crematie, passend bij de persoon en familie.

Wijnand Rigter, Doortje ter Beek, Dianne te Paske en Aafke Kleinhesselink van DLE zijn blij dat er met ingang van januari een tweede 24 uurskamer beschikbaar is. Wijnand: ”We kunnen nu ook terecht in het naastgelegen gebouw van ‘de Christengemeente’, waar we een mooie ruimte huren waarvan we gebruik mogen maken.”

Dianne vult aan: ”We moeten vaak nee zeggen op de vraag of er een 24-uurs kamer beschikbaar is waar een dierbare overledene kan worden bezocht. Mensen krijgen dan een sleutel van deze kamer en kunnen zo vaak als ze willen er naar toe. Soms willen mensen er gewoon nog even zijn, voor een stukje besef, of een stukje afsluiting. We merken dat die behoefte er bij veel mensen is. Het is niet altijd mogelijk om een dierbare thuis op te baren. Bij 30 procent van de sterfgevallen gebeurt dat wel thuis. Het komt ook steeds meer uit de taboesfeer en alles is bespreekbaar tegenwoordig.”

De 24 uurskamer wordt aangeboden en beschikbaar gesteld voor mensen die hun diensten bij DLE afnemen uit deze regio. Wijnand: ”De coronaperiode heeft er aan bijgedragen dat we behoefte hadden aan een extra locatie voor een 24 uurskamer. We hebben bij meerdere locaties gevraagd waar tijdelijk werd toegezegd, maar niet als permanente oplossing. Wat kan dan wel vroegen we ons toen af? We kwamen bij de buren terecht, het naastgelegen gebouw van ‘de Christengemeente’. In goed overleg zijn we overeengekomen dat we een mooie ruimte mogen huren.

Dianne: “Mooi dat deze samenwerking mogelijk is en praktisch gezien is het mooi dat het zo dicht bij is en dat wij dan in de buurt zijn. Vanaf januari zullen we hier gebruik van maken.”

Daarnaast wordt er door de mensen van DLE ook gekeken naar mogelijkheden voor de toekomst.

Aafke Kleinhesselink is al vanaf mei ingewerkt bij de laatste eer en is inmiddels vanaf november als uitvaartverzorger aan het werk. Aafke: ”Ik kom uit Ulft en was voorheen werkzaam in de ouderenzorg waar je toch veel te maken had met verschillende facetten van de uitvaartzorg. Ik wilde al langer iets richting uitvaart gaan doen en toen kwam DLE op mijn pad. Ik vind het mooi om het laatste stukje aan het eind van iemands leven op een passende manier te mogen begeleiden. Het mooie van een 24 uurskamer vind ik, dat je die ruimte ook een stukje persoonlijker kunt maken met spulletjes die belangrijk waren voor de overledene, of met een mooie tekening of een speciaal muziekje. Dingen die vertrouwd voelen en waarmee je toch nog even samen kunt zijn zolang het nog mogelijk is.”

Het bestuur van DLE is blij met de huidige uitvaartverzorgsters. “Nadat Glenn is gestopt is bij DLE en zijn oude baan weer heeft opgepakt zijn we blij met de aanvulling van Aafke, maar het is wel wenselijk dat er nog iemand bij komt.”

Inloop
Wijnand: ”Graag willen we ook nog meerdere diensten aanbieden en één daarvan is de inloop. Op de laatste dinsdag van de maand, van 11.00 uur tot 12.00 uur is het mogelijk om binnen te komen voor een kopje koffie of thee.”